Hur värderas en bostad? - Boporten
Hur värderas en bostad?

Hur värderas en bostad?

Fastighetsmäklarens kunskap och erfarenhet om orten tillsammans med det aktuella läget på fastighetsmarknaden är grunden. Till det adderas statistik – en så kallad ortsprismetod – som underlag för värdering hos oss på Boporten. 

Ortsprismetoden utgår från statistik på tidigare försäljningar av liknande objekt på orten för en direkt jämförelse, detta viktas vidare i relation till övriga faktorer som påverkar värdet t ex storlek, läge och standard. Vanliga nyckeltal som används är genomsnittspris, genomsnittspris per m² och genomsnittet av priset genom taxeringsvärdet (K/T-värdet). I jämförelsen justerar man med utvecklingen på den lokala marknaden efter det jämförda köpet. 

Några faktorer som är viktiga när vi gör en värdering är följande;

Läget

Läget är bland det viktigaste. Är det en bra adress ökar värdet. Ligger bostaden i första led vid havet eller älven kan utsikten/tomten i sig öka värdet med 1-3 miljoner. Sedan värderar vi också vilken sorts byggnad det rör sig om – är det en bostadsrätt byggd i sekelskiftesstil eller är det ett modernt hus som är arkitektritat eller unikt på något vis, dessa parametrar kan också betinga ett högre värde. 

Bostadens skick

Skicket har betydelse för värdet. De flesta hus och lägenheter är i behov av någon form av renovering. Så vid värderingen är det viktigt att kunna se vad som verkligen behöver göras – inte bara titta på ytan. Vissa hus har superfin ytskiktsrenovering, men gammal el som behöver dras om, tak och stammar som behöver bytas. Då gäller det att veta vad det kostar att göra om och ta hänsyn till det i värderingen.

Konjunkturen spelar in 

Det finns flera olika osäkerhetsfaktorer som tillfälligt kan påverka värdet på en bostad. Att räntan går upp, börsen går dåligt, eller att det är valtider är sådana faktorer som påverkar priset. Riskfaktorer kan påverka så mycket att det är bättre att vänta lite med att sälja.

← Tillbaka till stories