Herrgårdsvägen 8, Umeå | Boporten
Herrgårdsvägen 8

Umeå, Fridhem

Översikt
Beskrivning
Bilder
Område
Kontakt
Umeå, Fridhem

Herrgårdsvägen 8

Friliggande villa - 8 rok, 295 kvm

Fakta

Fastighetsbeteckning: Taljan 7
Typ: Friliggande villa
Rum: 8
Sovrum: 5
Boarea: 295 kvm
Biarea: 121 kvm
Tomtarea: 1447 kvm
Byggår: 1934
Byggnadstyp: 2-plan med källare

Renoveringar

1994 Utbyte av all el i ursprungliga huset och utvidgat antal väggkontakter
1995 Inkommande vattenledning utbytt
1995 Utbyggnad, dränering, byte av tegeltak
1997 Badrum
2013 Kök, Tibrokök.
2013 Slipning av golv
2006 Bergvärme
2006 Skorstensfolket renoverade skorstenen
2020 Renovering av tvättstuga och källare

Byggnadssätt

Grund: Källare
Stomme: Trä
Bjälklag: Trä/betong
Fasad: Trä
Takbeklädnad: Plåt
Fönster: 2-glasfönster
Ventilation: Självdrag, Värmeväxlare i nya delen
Vatten och avlopp: Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Uppvärmning: Bergvärme, 510m borrhål, Värmepump, Thermia

TV- och internetanslutning

Internet: Umeå Energi. Fiberoptiskt nätverk indraget.

Övriga byggnader

Förråd på gården

Ekonomi

Driftkostnad

Driftkostnad: ca 59 892 kr/år.

Uppvärmning: 45 599 kr/år.

Renhållning: 3 247 kr/år.

Vatten och avlopp: 11 046 kr/år.

Huvudsäkring 35 A. Elen är beräknad på rörligt pris hos Umeå Engeri

Taxeringsvärde

Taxeringsvärde: 5 105 000 SEK (fastställt avseende år 2021).

Taxeringsvärde byggnad: 2 715 000 SEK

Taxeringsvärde mark: 2 390 000 SEK

Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd

Värdeår: 1934

Pantbrev finns. Totalt belopp: 4 100 000 SEK.

Uteplats

Två altaner

Tomt

Bärbuskar, gräsmatta, plommonträd

Servitut

Planbestämmelser: Tomtindelning Stadsplan

Tillträde

Tillträde enligt överenskommelse.

Varmt välkomna till Fridhem och denna klassiska vackra 30-tals villa

Ta chansen att förvärva denna klassiska funkisvilla, ritad 1933 av den tidens ledande arkitekt i Umeå, Denis Sundberg. Hela huset är varsamt renoverat med välbevarade originaldetaljer. Villan präglas av både ljus och rymd tack vare den höga takhöjden samt en genomgående trivsam planlösning. Trädgården är insynsskyddad och erbjuder både sol eller skugga. Här finns gott om bärbuskar och fruktträd samt trädgårdsland och rabatter. Ett hus som måste upplevas. En tillbyggnad uppfördes 1994.

Beskrivning

Runmsbeskrivning: Visst hade man önskat att det fanns möjlighet att färdas bakåt i tiden och se när löjtnant Robert Nilsson var den första att sätta spaden i jorden på Herrgårdsvägen 8. Denna representativa villa inrymmer kök med jungfrukammare, salong och matrum. Här har säkerligen många fina middagar serverats.

Välkommen till den första villan som uppfördes på Fridhem, det äldsta villaområdet utanför stadskärnan. Vi tar oss in till gården via de smidda järngrindarna från Dala regemente, som sitter fästade på stenmuren som omgärdar tomten. Via den gamla huvudentrén kommer ni in till en välkomnande hall med väggpanel. Panelen fortsätter in i kapprum och trapphus som skapar en varm och ombonad atmosfär. Hallen är något av husets hjärta där ni har vardagsrummet, köket samt hallen mot köksingången som kan fångas i en enda svepande blick. Här finns toalett med golvvärme, handfat och spegel.

Köket har renoverats varsamt i tidstypisk stil, höga köksluckor och klassiska vita kakelplattor. Här finns gott om bänkytor i teak för alla som tycker om att baka, laga mat och där ni samtidigt kan njuta av utsikten över trädgården. Separat kyl och frys med ismaskin, mikrovågsugn, diskmaskin, spis och fläkt fullbordar bilden. Under era fötter ligger ett massivt ekgolv och väggarna är ljusa. Köket har matplats vid fönster som vetter in mot trädgården. Det praktiska och rymliga skafferiet har hyllor för förvaring och ni får perfekt översyn över era matvaror. Köket har närhet till personalingången där ni sommartid bara öppnar dörren och tar med er kaffekoppen ut på terrassen med härliga frukoststunder i morgonsolen.

Ringledningstavlan användes som kommunikationsmedel mellan tjänstefolk och herrskap i hemmet. I de olika rummen fanns elektriska ringklockor eller ringledningar som var kopplade till en ringledningstavla. Fin originaldetalj som fortfarande är i funktion och finns sparad i köket.

Innanför köket finner ni matsalen som ligger i fil med det representativa vardagsrummet. Vi slås direkt av ljuset och rymden som förstärks av takhöjden. Här finns stora inredningsmöjligheter med gott om plats för både matbord och soffgrupp. Njut av vänners sällskap där hela rummet inbjuder till umgänge. Parkettgolvet i björk är i original och binder ihop vardagsrum med matsal.

Den breda, svängda trappan hälsar oss välkomna upp till den andra våningen där takhöjden bidrar till en känsla av rymd och ljus. Taket har kvar spännande originalmålningar där Otto Wretling låtit sin pensel varsamt sätta sin prägel på huset. Motiven föreställer de tre perioderna av livet – ungdomen, medelåldern och ålderdomen. Ungdomen symboliserar det oskyldiga livet utan några större bekymmer, sen kommer vuxenlivet och allvaret följt av ålderdomen.

Den övre hallen fördelar samtliga rum på övre plan. Vi träder in i det första sovrummet där stora fönster släpper in ett härligt ljus. Rummet har plats för säng och annat möblemang samt inbyggd garderob. Längre in når vi två rofyllda sovrum, som inbjuder till en god natts sömn. Båda är rymliga och har fönster med utsikt mot staden. I båda rummen finns praktisk förvaring via klädkammare.

I övre hallen finns en stilren och fullt fungerande öppen spis. Här slår man sig gärna ned och umgås för att samtidigt njuta av rummets underbara atmosfär. Här finns även ett duschrum med handfat och spegelskåp för förvaring. Fönstret ger ett milt ljusinsläpp, Vägg i vägg ligger en separat wc med kakel, klinker med golvvärme.

Via den gamla klädkammaren tar ni er vidare ut till den utbyggda delens övre plan. Här finner ni ett fantastiskt arbetsrum med fint ljusflöde från flertalet fönster. Ni når även den andra delen som har inretts med praktiskt trinettkök, härlig tornedalsbastu samt dusch och wc. Rummet har stora fönster, med utsikt mot staden och med ett fint ljusinsläpp. Denna utbyggda del kan med fördel användas för den som önskar utrymme för eget företag. Passar både som mottagning eller för att ta emot kunder. Den utbyggda delen har separat trappa upp från husets andra entré och hall.

Både från köket, den andra entrén och gården har vi ingång till utbyggnadens hall. Här på bottenvåningen i nya delen inryms stort gästrum samt garage. Hela denna del är byggd som skyddsrum med djupa väggar.

Avslutningsvis tar vi trappan ned till husets stora och fräscha källare med goda förvaringsmöjligheter i flera utrymmen.

Tvättstugan har tvättmaskin, torktumlare och i anslutning ett torkrum. Här finner ni även värmepump för de tre bergvärmehålen som utgör huset värmekälla. Totalt har huset 510 meter bergvärmehål

I trädgården bidrar träd och buskar till att skapa olika rum med ljus eller skugga. Med rabatter, gräsmatta samt bärbuskar saknas inget. När flaggan hissas till kalas är det lätt att duka upp långbord för många gäster. Vinbärsbuskar, krusbär, plommon och äppelträd ger er gott om skörd att njuta av. Gården har ett yttre förråd som lämpar sig gott för trädgårdsredskap samt för icke köldkänsliga saker.

Sommartid är det alltid något som blommar så ni kan njuta av husets trädgård.
.
Den gruslagda parkeringen har plats för flera bilar, där stenmuren och de svarta smidesgrindarna ramar in fint.

Varmt välkommen att trivas i detta storslagna hus med en bestående karaktär!

Pris
0 kr
Utgångspris
Intresseanmälan
Ansvariga mäklare
Helen Norrman
Fastighetsmäklare, Partner
Sara Stenlund
Fastighetsmäklare, Partner

Bilder

Visa alla bilder

Karta

Umeå, Fridhem

Herrgårdsvägen 8

Visa karta

Område - Fridhem

På Fridhem som är en av Umeås äldsta stadsdelar, trivs man. Härliga, lummiga parker och närhet till centrum, Umeå universitet och Umeå universitetssjukhus. Eller förresten, från Fridhem är det inte bara nära till centrum, det är nära till allt.

UTBUD
Västerbottens museum ligger ett stenkast ifrån. Familjevänligt museum som skildrar länets historia med utställningar och program om kulturhistoria, konst, textil och foto. På museet finns skaparverkstad för barnen, en välsorterad museibutik och ett mysigt kafé. Dessutom världens äldsta skida – äldre än pyramiderna i Egypten. Från Herrgårdsvägen tar ni er snabbt till Gammlia friluftsmuseeum och strövområde. Varför inte en löprunda eller skidtur i de fina SM spåren?


SKOLOR
I närheten finns en omtyckt låg- och mellanstadieskola, Östermalmsskolan. På Fridhem finns en populär högstadie-och gymnasieskola, Maja Beskowskolan, som enligt eleverna har den godaste skolmaten. På gångavstånd finns även en eftersökt privatskola, Minervaskolan. Vidare finns ett antal närliggande förskolor.

Intresseanmälan