Statistik och priser i Umeå | Boporten
Statistik och priser i Umeå

Blogg

Publicerat 2021-05-10

Statistik och priser i Umeå

Jag älskar måndagar även om det är regn i Umeå idag, så oavsett väder är det älsk på måndagar! Känslan att ha en hel vecka framför sig att göra bra affärer och att hinna med allt man vill är det bästa jag vet.

Känslan att komma till kontoret och mötas av glada ansikten och viljan att göra sin bästa arbetsvecka är det bästa som finns. Jag har världens bästa gäng runt mig som ger mig både energi och inspiration.

Jag hade en aktiv och härlig helg med både jogging och padel båda dagarna så det känns bra. Har haft en träningssvacka så nu försöker jag komma igen på löpningen och det känns lite motigt men jag är tjurig. Min VOmax har varit i botten och vänt så nu är jag på gång igen.

I veckan som gick kom det intressant prisstatistik för bostadsmarknaden i allmänhet och bostadsrättsmarknaden i synnerhet. Utifrån den statistik som levererades från den rikstäckande databasen Mäklarstatistik lägger vi på Boporten ner mycket tid och energi på att analysera den. På så vis har vi alltid ett stabilt underlag när vi uttalar oss.

Villamarknaden och bostadsrätterna i Umeå är starkare än någonsin – den senaste tremånadersperioden steg priserna på villor med 3 % och bostadsrätterna med 8,8 % visar färska siffror från Mäklarstatistik. Ser vi 12 månader bakåt, dvs när corona slog till och fram till idag har villorna ökat med 14,4 % och bostadsrätterna med hela 20 %. Det var nog ingen som kunde förutspå detta när corona lamslog en hel värld i mars förra året.

Litet utbud är största faktorn till prisökningen och att vi slår prisrekord på prisrekord. Corona har eldat på vår marknad markant då många känner att de bor för trångt när de nu arbetar hemifrån så mycket. Sedan har vi kategorin som inte reser längre och vill då lägga pengarna på ett större boende då hemmet har blivit ännu viktigare.

Räntorna är fortsatt låga och aktiemarknaden går som tåget så många har mer likvida medel idag. Vi ser att corona har gjort att de allra flesta har sparat mer då det inte går att spendera lika mycket på aktiviteter, kläder och restaurangbesök idag. Då satsas det hellre på hemmet där man nu befinner sig mest. Trots att bankernas krav har blivit hårdare och hårdare de senaste åren verkar köparna finnas och hitta vägar att kunna köpa till de prisnivåer vi har idag.

Mitt råd till er alla säljare är att passa på att sälja idag om ni vill maximera ert försäljningsvärde. Problemet vi har i Umeå idag är att det är för få bostadssäljare som kommer ut på marknaden och detta pressar upp priserna. Den som säljer nu tajmar marknaden perfekt. Som det ser ut nu går vi mot en riktigt stark sommar. Vill ni anlita den bästa mäklaren för just er kontakta mig så ska jag para ihop er med den bästa mäklaren för just er.

Sara Stenlund, VD

← Tillbaka till bloggen